29 Eylül 2008 Pazartesi

E Okul Öğrenci Hakkınde Genel Bilgiler

E Okul girişi yaptıktan sonra Öğrenci Dosya bilgileri sekmesi altındaki öğrenci genel bilgileri sekmesine geliyoruz.Burada öğrencinin sosyal ve aile yaşantısı hakkında bazı bilgiler bulunuyor.
Bu bilgiler şu şekilde:Öğrenci kiminle oturuyor,yaşadığı evin kira olup olmadığı,kendisine ait bir oda varmı,oturduğu evin ısınma şekli,öğrenci çalışıyor mu,daha önce öğrenci kaza geçirdiyse geçirdiği kaza,geçirmiş olduğu ameliyat,okula gidiş ve gelişlerde kullanmış olduğu ulaşım şekli,
,kullandığı cihaz yada protez,geçirdiği veya sürekli olan bir hastalık,sürekli kullandığı bir ilaç varmı,engel türü,boy,kilo,kardeş sayısı ve ailenin gelir seviyesi.
Bu bilgilerin her öğrenci için ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.Özellikle engel türünü seçerken dikkatli bir şekilde davranmakta fayda var.Çünkü öğrencinin gireceği sınavlar engel türüne göre özel olarak ayarlanmaktadır.İlerde bir aksiliğin çıkmaması için dikkatle doldurulması gerek alanlardan biridir.
Bu bilgiler sayesinde öğrenciler hakkındaki bu genel ve önemli bilgilere internet üzerinde çok kolay bir şekilde erişim sağlanacaktır.
Ayrıca öğretmenin ,öğrenciler hakkında bilgi sahibi olması açısından önemli bir durum.

25 Eylül 2008 Perşembe

9 Yıllık Zorunlu Eğitim

Eğitim sisteminde zorunlu eğitimin 9 yıla yükseltilmesi planlanıyor.Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada ilk olarak bu iş için en uygun 30 il belirlenecek bu 30 ilde pilot uygulama başlayacak.Başarılı oldunduğu takdirde 2010 yılında tüm Türkiye'de aynı sistemin uygulanması planlanıyor.
Düzenleme kapsamında 6 yaşındaki öğrencilerede anaokuluna gitme zorunluluğu getirildi.
İnsan zekası küçük yaşlarda çok daha iyi bir gelişme gösteriyor.Bu zaman diliminde çocuklara daha fazla şey öğretilerek gelişimlerine katkıda bulunulması amacıyla böyle bir düzenlemeye gidildiği belirtildi.
9 yıllık zorunlu eğitim faydalı olacak gibi gözüküyor.Umarım en kısa zamanda tüm Türkiye ye yayılır.
Konu hakkındaki görüşlerinizi yorum yazarak belirtebilirsiniz.

22 Eylül 2008 Pazartesi

Öğrenci Bilgileri Girişi

E Okul öğrenci bilgileri sayfası öğrencilere ait genel bilgilerin girileceği sayfadır.
Öğrenci bilgileri sayfasına geldiğinizde sizden öğrenciye ati bazı bilgiler istenecektir.Bu bilgiler şunlardır;Öğrencinin kimlik numarası,öğrencinin durumu,öğrencinin adı,soyadı ve velisi,öğrencinin sınıfı,şubesi,okul numarası ve öğrenmekte olduğu yabancı dili.
Ayrıca bu sayfadaki diğer bir bilgi ise SMS bilgilendirmedir.Sms bilgilendirme ile öğrenciye ait bilgilerin mail yada sms yoluyla bilgi verilecek kişi seçilecektir.
ayrıca öğrenci sağlık sorunları nedeniyle okula gelemiyorsa öğrenci bilgilerinin hemen altındaki alana tik koymayı unutmayınız.

20 Eylül 2008 Cumartesi

E Okul Resim Nasıl Eklenir


E okul resim işlemleri bölümünde öğrencilere ait resimleri ekleyebilir,değiştirebilir ve silebilirsiniz.İlk olarak e okul sistemine girip sol tarafta bulunan resim işlemleri sekmesine tıklıyoruz.Daha sonra düzenleme yapacağımız sınıf ve şubeyi seçtikten sonra listele butonuna basıyoruz.
Resim eklemek için resim işlemleri menüsü altında bulunan resim ekle sekmesine tıklıyoruz.Karşımıza öğrenciye ati bazı bilgiler çıkıyor.sağ alt tarafta browser yazan butona tıklayıp öğrencinin resmini bulunduğu yere gidip öğrencinin resmini seçiyoruz.Seçtikten sonra yukarda disket şeklindeki kaydet butonuna tıklayıp yaptığımız işlemi kaydediyoruz.
Öğrencinin resmi eklenmiş oluyor.
Resim ekleme sırasında dikkat etmeniz bikaç nokta var.Bunlardan biri ekleyeceğiniz resmin son 6 ay içinde çekilmiş olması.2. önemli diğer husus ise eklyeceğiniz resmin boyutunun 105x102 boyutlarında 10kb ı geçmeyecek şekilde jpeg uzantılı olması.

18 Eylül 2008 Perşembe

E Okul a Ücretli Öğretmen Nasil Eklenir



E okul sistemien giriş yaptıktan sonra sol menüde bulunan Şube işlemleri sekmesine tıklıyoruz.Açılan alt sekmelerden ise Ücretli Öğretmen Ekle sekmesine tıklıyoruz.
Karşımıza eklenecek ücretli öğretmenin bilgilerini girebileceğimiz bir ekran çıkıyor.
Bu ekranda sizden istenilecek bilgiler şu şekilde;TC.kimlik numarası,öğretmenin branşı,Öğretmenin göreve başlama ve bitiş tarihi.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Mesleki Eğitim Sistemi Değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığının sivil toplum örgütleri ile yapmış oldukları proje ile 104 pilot okulda çalışmalara başlandı.Bu proje ile mesleki eğitim veren okulların 4 yıla çıkarılması hedefleniyor.Böyle bir projeye gidilmesinin nedeni ise şuan verilen eğitimin piyasadaki beklentilerden düşük oluşu.
Öğrenciler lisenin ilk yılında normal düz lise öğrencilerinin almış oldukları eğitimi alacaklar.9. sınıf sonrasında ise mesleğe yönelik eğitim alarak alanlarında daha iyi bir şekilde yetiştirilmesi sağlanacak.
Projenin amacı iş dünyasına nitelikli eleman yetiştirilmesini sağlamak.

10 Eylül 2008 Çarşamba

Okullarda Yeni Önluk Modelleri










Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olduğu yeni düzenleme ile ilk ve orta öğretim kurumlarında mavi önlüğü kaldırmaya hazırlanıyor.Bunun yerine yeni tasarlanan önlüklerin kullanılması planlanıyor.Yeni önlüklerin tasarımları MEB in resmi web sitesinde yayınlandı.İşte yeni önlük modelleri;

8 Eylül 2008 Pazartesi

Meslek Okulları Kalkabilir

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri mesleki eğitim veren okulların kaldırılmasına bunun yerine sertifika veren modüler programların ekleneceğini belirtti.Milli Eğitim Bakanlığının okul türlerini azaltmaya yönelik programı çerçevesinde Türkiye de ki okul türlerinin yüzde 70 azaltılması planlanıyor.
Şuanda okul türlerine bakıldığında böyle bir çalışmanın gerekli olduğu görülüyor.Programın amacı okul türlerini azaltım program türlerini artırmak olacak.

Yaz Tatili Bitti

Bugün 3 aylık yaz tatili bitti ve toplamda 14 milyon öğrenci derslerine başladı.Geçen hafta okula yeni başlayan öğrenciler okula ısınmaları açısından 1 hafta erken başlamışlardı.Bugünse diğer öğrencilerde ders başı yaptı.2008-2009 öğretim yılı her zaman olduğu gibi 9 ay sürecek.

7 Eylül 2008 Pazar

E Okul a Öğretmen Nasıl Eklenir

Okulunuza ücretli öğretmen eklemek için bu paneli kullanabilirsiniz.
TC Kimlik no yazan yere göreve başlayacak olan öğretmenin kimlik numarasını girin.Daha sonra öğretmenin branşını girdikten sonra öğretmenin göreve başladığı zamanı ve ayrılma tarihini girin.
Bu sayfada bilmeniz gereken diğer bir nokta ise ayrılanları gösterme kutucuğu.Bu kutucuğun başına tik koyduğunuz takdirde ,okulunuzda daha önceden çalışmış fakat şuan çalışmayan personellerin listesini görebilirsiniz.

6 Eylül 2008 Cumartesi

E Okula Şube Nasıl Eklenir?

Sol menüden Şube işlemlerinin altında bulunan şube ekle sekmesine tıklayarak şube eklemeniz mümkün.Okulda bulunan her sınıf için ayrı ayrı şube eklemeniz gerekiyor.
İlk olarak Şube Ekle sekmesine tıklıyoruz.Karşımıza şube bilgilerini girmemiz için bir ekran geliyor.
Karşımızdaki ekranda bizdne istenen bilgiler;
Sınıf ve Şube Bilgilerini girdikten sonra bu sınıflardan sorumlu müdür yardımcısının ismini bir alt sekemye giriyoruz.
Daha sonra Sınıf Öğretmeni ve Sınıf Başkanı ve yardımcısını girdikten sonra bilgilerini girdiğimiz şubenin sabhçımı öğlencimi olduğunu giriyoruz.
Şube Durumu:Şubenin aktif mi pasif mi olduğunu buradan düzenleyebilirsiniz.

*Şube ekleme menüsündeki dosya işaretine tıklayarak kayıtlı şubeleri görebilirsiniz.Bu şubeler üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz fakat şubeleri silmeniz mümkün değil.Bunun yerine şubeyi pasif duruma getirebilirsiniz.

5 Eylül 2008 Cuma

Öğrenciler Kravat Takmayacak

İstanbul da yapılan yeni bir düzenlemeyle öğrencilerin okula giderken kravat takma zorunluluğu kaldırıldı.Yapılan değişiklikler ile öğrenci kendi istemedikçe okul içrsinde kravat takmayacak.
Ayrıca dilediği takdirde gömlek yerine tişörtlede gelebilecek okula.
Bu düzenlemeler şimdilik İstanbul da ki öğretim yapan okullar için geçerli.İlerde diğer iller de de uygulanıp uygulanmayacağı henüz bilinmiyor.

14 Milyon Öğrenci Ders Başı Yapacak

8 Eylül de okulların açılmasıyla birlikte 14 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen ders başı yapacak.Bu öğrencilerden 1.800.000 i yeni okula başlayan küçük öğrenciler olduklarından ,okula alışmaları için 1 hafta önceden başladılar.
Bu 1 haftalık süre içersinde küçük öğrenciler okula velileri ile gidip ortama uyum sağlamaya çalışacaklar.

4 Eylül 2008 Perşembe

E Okul ile Sınavlara Başvuru


E Okul sisteminin insanlara sağlamış olduğu kolaylıklar bitmiyor.E okul sistemi sayesinde OKS başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz.
İlk olarak aşağıdaki adrese giriyoruz.
http://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKS/SNV00005.aspx

Giriş kodu yazan kısma yukarıda görmüş olduğunuz rakamları yazın.
TC.Kimlik numaranızı ve okul numaranızı da girdikten sonra giriş butonuna tıklayın.
Güvenlik Kayıt Numarasını ilk girişiniz nedeniyle boş bırakın.

3 Eylül 2008 Çarşamba

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kaydı

Sisteme Türkiye vatandaşı öğrencilerin kaydını yaparken TC.Kimlik numarasını yazdıktan sonra gerekli bilgiler otomatik olarak İçişleri Bakanlığından çekiliyordu.Fakat Yabancı uyruklu öğrencilerin kimlikleri olamadığı için bu işlem "Yabancı Öğrenci Ekle" sekmesinden yapılıyor.
Yabancı Öğrenci Ekle sekmesine tıkladıktan sonra sırasıyla aşağıdaki bilgilerin girişini yapıyoruz.
Öğrenci Uyruğu,Öğrenci Kimlik No,adı ,soyadı,baba adı,anne adı,doğum yeri,cinsiyeti,medeni hali ve velisi.
Bunların dışında velilerine ait birtakım bilgileride doldurmak zorundayız.Bu bilgiler;
Velinin Uyruğu;Öğrencinin velisinin uyruğu girilmelidir.
Velinin Kimlik Numarası:Veli yabancı uyruklu ise bu alanı doldurmaya gerek yok.Türk vatandaşı ise bu alana TC.Kimlik numarasınız giriniz.
Anne-Baba Bilgileri;
Bu alanda Baba Uyruğu ,Baba Kimlik No,Anne Uyruğu,Anne Kimlik No bilgileri girilecektir.Yukarıda anlatılan veli bilgileri için geçerli olan şeyler bunlar içinde geçerlidir.
Son olarak Öğrenci ders ve sınıf bilgilerini girip kaydet tuşuna basıyoruz.

E Okul Bilgi Ekleme

E Okul sistemine girdikten sonra sol tarafta bulunan Bilgi giriş işlemleri menüsü eokul sistemine öğrenci eklememizi sağlayan menülerdir.
Bu menü altında Öğrenci Ekle ve Yabancı Öğrenci Ekle olmak üzere 2 sekmeden oluşuyor.
İlk olarak öğrenci ekle sekmesine tıklıyoruz.
TC.Kimlik no yazan yere öğrencinin kimlik numarasını girdiğimizde sistem İçişleri Bakanlığına bağlanarak öğrenciye ait bilgileri otomatik olarak çekiyor.
Bu bilgiler otomatik olarak girildikten sonra öğrencinin sınıf /şube ,Yabancı dil ve Okul Numarası bilgilerini girmelisiniz.
Bu bilgileride girdikten sonra sol üst tarafta bulunan disket şeklindeki butona tıklayıp girmiş olduğumuz bilgileri kayıt ediyoruz.

2 Eylül 2008 Salı

E Okul Programı

Aşağıda verilen programı kullanarak e okul sisemine çok seri bir şekilde veri girmeniz mümkün.Program 5 mb gibi küçük bir boyuta sahip.Programı indirip kurduktan sonra programı çalıştırın.
Program çalışmaya başladıktan sonra sizden kurum kodu ve şifre isteyecektir.Gerekli bilgileri girdikten sonra kolaylıkla veri aktarmaya başlayabilirsiniz.
Programı indir.

E Okul - Okullara Ait Bilgiler

E Okul'a giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan okul bilgileri bölümü 2 sekmeden oluşuyor;
Okul Bilgileri Güncelle ve Öğrenim Şekli Güncelle
Okul Bilgileri Güncelle;
Okul Bilgileri Güncelle sekmesine tıkladığınızda okulunuza ait temel bilgilerin bulunduğu bir tablo göreceksiniz.Bu tabloda aşağıdaki bilgiler yer almaktadır.
Adres;Okulunuz adres bilgisi.
Tel No:Okulunuzun telefon numarası.
Fax No:Okulunuzun fax numarası.
Web sayfası:Okulunuza ait bir web sayfası varsa yazabilirsiniz.
E Posta:Okulunuzun kullanmakta olduğu bir mail adresi.
Kurum Tipi:Kurum tipiniz yazıyoruz.
Yukarıdaki alanlarda yaptığımız bir değişiklikten sonra sol üst köşede bulunan disket görünümlü kaydet butonuna tıkladığımız takdirde yeni bilgiler güncellenecektir.

Okulun Öğretim Şekli;Bu sayfada Normal Öğretim ve İkili Öğretim olmak üzere 2 seçenek mevcut.Eğer okulunuz tam gün öğretim yapan bir okulsa Normal Öğretimi ,eğer okulunuz sabah-ve öğle olmak üzere 2 öğretim yapıyorsa İkili Öğretimi seçip Kaydet butonuna tıklayınız.

1 Eylül 2008 Pazartesi

E Okul Kurum İşlemleri











E Okul Kurum işlemleri modülü sayesinde okul ve öğrenciye ait bilgileri denetleme imkanına sahipsiniz.
Bu modülü kullanarak yapabileceğiniz işlerlerin başlıcaları şunlardır;
1.Okul bilgilerinin girişi.
2.Öğrenci kayıtlarının yapılması.
3.Okul bilgilerinin girilmesi.
4.Yeni şubelerin eklenmesi.
5.Öğretmen bilgilerinin girişi.
6.Öğrenci fotoğrafının eklenmesi gibi işlemler bu modül kullanılarak yapılabilir.

İşlem yapmadan önce E Okul Kurum işlemleri altında bulunan eğitim-öğretim dönemini seçmelisiniz.Önceki dönemlere ait bilgilerede bu menü yardımıyla ulaşmanız mümkün.

E Okul Şifre Değiştirme


E Okul sistemine giriş yaptıktan sonra sol tarafta resimdeki gibi bir menü gözükecek.Kişisel bilgiler adlı menüden "Şifre değişikliği" adlı sekmeye tıkladığımızda, sizden eski şifrenizi,yeni şifrenizi ve yeni şifrenizin tekrarını isteyen bir sayfa çıkacak.
Eski Şifre:Kullanmakta olduğunuz şifrenizi giriniz.
Yeni Şifre:Değiştirmek istediğiniz şifrenizi giriniz.
Yeni Şifre (Tekrar):Değiştirmek istediğiniz şifrenizi tekrar giriniz.
Değiştir butonuna tıkladıktan sonra şifreniz değişmiş olacaktır.